Zoeken
  • Bram Bregman

Mooi leven in corona-tijd.

Bijgewerkt: 3 mei 2020


Het is vandaag een prachtige dag - woensdag 7 april 2020 - bijna zomers. Vanmorgen uit bed komend gooide ik al de tuindeur open en proefde de frisse buitenlucht. Maar we zijn op de piek van de coronacrisis. In de loop van de dag hoor ik dat het totaal aantal opnamen vanwege corona op de IC voor het eerst is afgenomen sinds het begin. Maar sinds de persconferentie van de regering gisteravond weten we: het gaat nog heel lang duren, de maatregelen blijven nog wel even, deze zullen slechts stapsgewijs afgebouwd worden. De boodschap van premier Rutte is: 'Hou vol!'. Kun jij 'Mooi leven' beleven in deze corona-tijd?

Kun jij de huidige situatie van afstand houden, misschien thuis werken, misschien kinderen thuis hebben, en thuis moeten blijven (misschien in je eentje) - hendelen?


Mooi leven valt juist te typeren met deuren open, zin hebben om naar buiten te gaan, en met levenslust te reageren op wat de werkelijkheid en andere mensen vandaag te bieden hebben.

De corona-crisis werpt ons op onszelf terug. We moeten meer tijd 'stukslaan' die we tot de corona-crisis opvulden met allerlei sociale contacten en verschillende soorten vermaak. Niks mis mee, maar de vraag is nu misschien wel: kun je goed alleen zijn? Kun je goed met (de) stilte omgaan? Wie ben je als je alleen bent met je-ZELF?

Voor velen is het moeilijk om alleen te zijn. Carole King zong echter al lang geleden (1975):


Once I told you without feeling When you came to me in sorrow There's a truth that life's revealing We all have to be alone


You only wanted someone to hold you Tell you she'd be there tomorrow But instead I only told you We all have to be alone


Mooi leven is gebaseerd op een goed ZELF-gevoel, blij zijn met je-ZELF, ja houden van je-ZELF. Niet narcistisch of egoïstisch, maar vanuit ZELF-vertrouwen, moedig en open met de dingen die gebeuren omgaan.

Misschien is de corona-crisis voor jou een kans. Om echt stil te staan en bij jezelf naar binnen te gaan en goed te voelen. Wie je ZELF bent, wat je verlangens zijn - en misschien je angsten en onzekerheden.


Mooi en zinvol leven is in verbondenheid met anderen. Maar het moet niet zo zijn dat ons leven bepaald wordt door anderen. Zonder dat we het doorhebben wordt onze identiteit heel sterk door anderen en door de samenleving - lees social media en televisie - bepaald. We willen erbij horen en daarom 'moeten' we meedoen met 'alles'. Herken jij dit ? - ik ben zelf natuurlijk ook gevoelig voor de mening en waardering van anderen...


Als jij je in deze time out van corona regelmatig onrustig voelt, eenzaam of depressief - omdat je het lastig vind om stil thuis te moeten zitten en jezelf te vermaken, vraag jezelf dan eens af in hoeverre je leven vóór corona - volgepland misschien met afspraken en leuke dingen - niet een vlucht was? Voor dingen waar je geen zin in had / hebt om over te praten...


Tot slot dit aardige gedicht: (voor als het weer gaat regenen)


DE DAPPERSTRAAT


Natuur is voor tevredenen of legen. En dan: wat is natuur nog in dit land? Een stukje bos, ter grootte van een krant, Een heuvel met wat villaatjes ertegen.


Geef mij de grauwe, stedelijke wegen, De’ in kaden vastgeklonken waterkant, De wolken, nooit zo schoon dan als ze, omrand Door zolderramen, langs de lucht bewegen.


Alles is veel voor wie niet veel verwacht. Het leven houdt zijn wonderen verborgen Tot het ze, opeens, toont in hun hogen staat.


Dit heb ik bij mijzelven overdacht, Verregend, op een miezerigen morgen, Domweg gelukkig, in de Dapperstraat.


J. C. BLOEM (1887-1966)
31 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven