Zoeken
  • Bram Bregman

Jouw verlangen is het allerbelangrijkste.

Bijgewerkt: 3 mei 2020


Zonder verlangen ben je levend dood... Ik geloof eerlijk gezegd dat ieder mens wel verlangen in zich heeft. Een vuurtje, een vonk, een spirit. Al is het misschien begraven onder puin, verdrongen, weggestopt - omdat het er niet mocht zijn. Als kinderen worden we geboren met verlangen. Het is bijna hetzelfde als levenslust en nieuwsgierigheid. Zodra een baby of peuter kan kruipen gaat 'ie op ontdekkingstocht en pakt alles wat zhij ziet en stopt het in de mond. Het is daarmee een zoeken naar bevrediging. Kortom ons verlangen is een verlangen naar werkelijk LEVEN, naar groei en bloei en vreugde!


Ik hoop dat jij dit verlangen en levensdrang en zin in het leven nog ergens kunt voelen!

Het is het kind in je dat wil dansen, genieten, de wereld ontdekken, vrij zijn.


De meeste mensen verliezen (grotendeels) deze vrijheid en vreugde. De spontaniteit om hun hart en ziel te volgen en zich daaraan over te geven. Want ja... we krijgen van jongs af aan allerlei 'drivers' te horen en opgedrongen van: 'doe gewoon' - 'doe normaal' - 'doe niet zo gek' - 'gedraag je' - 'wat zullen ... wel niet zeggen' - 'je hoort niet ....' - 'dat doen wij niet' - 'je bent nu volwassen nu hoor je je te gedragen' - enzovoort. Als je zulke boodschappen maar vaak genoeg hoort zitten deze 'geboden' in jou en 'weet je niet beter'.


Of er zijn negatieve gebeurtenissen in jouw leven (geweld, misbruik, ziekte, rouw over een familielid, een ongeluk, maar mogelijk ook verwenning) die ervoor hebben gezorgd dat je niet je hart hebt kunnen volgen. Onze samenleving - en daar maken vaders en moeders deel vanuit - houdt ook niet van (echte) vrijheid. Van heel klein af moet je zo goed mogelijk 'presteren' en voldoen aan allerlei testen en toetsen. (Natuurlijk zit er aan ons volgsysteem van kinderen ook goede kanten.) Ondertussen is het voor pubers in onze tijd heel lastig om 'ik' te zeggen. In mijn visie hebben ze heel weinig ZELF ontwikkeld.

Bomen groeien naar boven - naar het licht. De boom doet met ieder blad zijn best om licht te vangen en met de ontvangen energie van de zon te groeien en vruchten voort te brengen.

Misschien wil jij dit ook - graaf je verlangen op, kom aan het licht!


Ken je dit lied van Klein Orkest nog? ('Later is allang begonnen').

...........................

Spelend op zeker, tegen alles ingeënt Spring je braaf in het gelid Het verlangen afgeleerd, je gevoel geamputeerd Blijf je zitten waar je zit Maar ergens halverwege kijk je om en krijg je spijt Levend voor morgen raak je nu je toekomst kwijt Dan ben je in de boot genomen door de zilvervloot Sparend voor later ga je straks ook sparend dood


En later, later is al lang begonnen Later, later is al lang begonnen Later, later is al lang begonnen En vandaag komt nooit meer terug.

15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven