Zoeken
  • Bram Bregman

De levenskunst van wijs en liefdevol oud worden.

Bijgewerkt: 3 mei 2020Lukt het ons om met alles wat we hebben meegemaakt, onze laatste (derde) levensfase wijs, tevreden en liefdevol naar anderen te leven? En kunnen we op ons sterfbed dankbaar ons leven loslaten – of teruggeven aan de Schepper of de Stroom van het leven (hoe we dat ook zien)? Op ieders levenspad komen vroeg of laat moeilijkheden, teleurstellingen en zijn er beperkingen door het ouder worden. We krijgen aandoeningen, ziekten en verliezen geliefden. Niet gemakkelijk om ondanks alle goede gezondheidszorg en voorzieningen, positief te blijven. Ja het is een hele levenskunst om de laatste levensfase niet ongelukkig, wrokkig of teleurgesteld af te sluiten.


Van Ida Gerhard is het bekende gedicht ‘Genesis’ over oud worden en sterven. De eerste strofe luidt als volgt:


Oud worden is het eindelijk vermogen

ver af te zijn van plannen en getallen;

een eindelijke verheldering van ogen

voordat het donker van de nacht gaat vallen.


In gesprekken wil ik je laten zien hoe dit ‘eindelijk vermogen’ psychologisch werkt. Ik wil je helpen bij je remmingen (en misschien verstarring…). Niet leuk om te horen misschien. Ken jij jezelf een beetje of niet? Ouder geworden – na je pensionering - is daar een ‘mooie tijd’ voor. En zelfs de ‘hoogste tijd’ …

Ook oudere mensen kunnen nog leren en zo veranderen. Dit spirituele vermogen van ‘verheldering van ogen’ in onszelf aanboren, geeft levensmoed en levensvreugde. Leert dankbaarheid en liefde. ‘Delf mijn gezicht op maak mij mooi’ (een lied van Huub Oosterhuis). Het is deze open levenshouding die gelukkig doet leven en dankbaar doet sterven. ‘Ik heb een steen verlegd, in een rivier op aarde’ (een lied van Bram Vermeulen – bekend door Paul de Leeuw).


Er staat voor onze laatste levensfase nogal wat op het spel: persoonlijk geluk en nog een zinvolle bijdrage leveren aan onze samenleving, de wereld of aan Het Leven. En daarmee aan de toekomst van jouw en mijn (klein)kinderen. Ik weet wel zeker dat je dan ook voor anderen een leuk oud(er) mens bent en op je sterfbed kunt zeggen: ‘Ik heb een mooi leven gehad!’.

29 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven