Zoeken
  • Bram Bregman

Blijf bij de pijn - voel!

Gelukkig lijkt het met corona de goede kant op te gaan en worden de beschermende maatregelen stap voor stap opgeheven. In de hoop dat we het virus onder een zekere controle hebben zolang er nog geen vaccin is.


Misschien is de corona-tijd ook ergens goed voor geweest. Velen hebben meer rust ervaren. Sociale verplichtingen, uitgaan, familie- en vriendenbezoek, het kon en mocht niet.

Misschien heb je door de rust meer nagedacht, meer gevoeld, hoe het met je leven ging en gaat. Je hebt meer aan introspectie gedaan.


Wellicht ben je ook je relatie(s) of huwelijk meer 'bewust' geworden. Over wat hierin wel en niet goed gaat. Wie weet is er meer gelegenheid geweest om samen te praten of nog mooier: meer elkaar te beleven, meer te vrijen, of samen gewoon te wandelen.


Wanneer je echter in jezelf of in je relaties pijn of verdriet of onvrede of spanningen hebt ontdekt, is het nu zaak om 'bij de pijn te blijven' - en niet, nu de mallemolen weer op gang komt, dit bewustwordingsmoment kwijt te raken. Door de pijn (of hoe je het ook ervaart) te ontkennen, of weer verdring/ken of wat jij 'altijd doet' om nare gedachten of gevoelens niet te voelen - misschien wel heel hard werken.


Want het 'normale' overlevingspatroon wat we als kinderen allemaal (onbewust) doen is NIET VOELEN en doorgaan.

Nu als volwassene heb je de mogelijkheid om iets aan je levensomstandigheden te veranderen. Nee, dat is niet gemakkelijk. Het vraagt moed om een keus te maken, om de pijn of de onvrede aan te gaan.


Zet de eerste stap op de weg naar een ander, gelukkiger leven!17 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven