Zoeken
  • Bram Bregman

All you need is ... to GIVE love!

Bijgewerkt: 3 mei 2020


Het tv-programma All You Need Is Love met Robert ten Brink is leuk en warm, en heel populair. Hij brengt geliefden bij elkaar. Soms worden kosten noch moeite gespaard om ervoor te zorgen dat mensen in allerlei moeilijke of verdrietige omstandigheden hun liefde voor elkaar kunnen uiten. Het mooiste - ontroerendste! - voor ons tv-kijkers is als daarbij mensen elkaar warm omhelzen en het allermooiste is als daarbij heftig met tranen wordt gehuild of ingehouden wordt gesnikt.


Deze liefdesemoties raken ons, omdat we allemaal! verlangen naar liefde. Ja wat de titel van het programma met de oer-Beatlessong zegt: 'All you NEED is love'. We hebben liefde NODIG. Zonder liefde kwijnen we weg, voelen we ons eenzaam, zonder liefde kunnen we niet bloeien. Jan Geurtz schreef echter een boek met de confronterende titel: 'Verslaafd aan liefde'. De inhoud samengevat in mijn woorden: We moeten allemaal liefde leren GEVEN.

Ik noem hier graag ook het oudere (1955) maar nog steeds nieuw uitgegeven boek van Erich Fromm: Liefhebben, een kunst, een kunde. Verder het kleine maar rijke boekje van Iteke Weeda: Facetten van liefde.We zijn pas volwassen wanneer je liefde kunt GEVEN. Wanneer je niet langer als een kind afhankelijk bent van iemand die jou liefde geeft - en daarmee je (bestaan) bevestigt, je aandacht geeft en je behoeftige kind-ego (ik bedoel dit niet negatief!) veiligheid en zekerheid biedt. Een kind heeft om zo te zeggen geboorterecht, op liefde ontvangen.

Maar het gaat er om bij het volwassen worden ZELF te leven. Met ZELFvertrouwen en ZELFliefde. Geloven in je-ZELF. En vanuit deze ZELF-supporting een ander liefde kunnen GEVEN. Bijna mag je zeggen: LIEFDE IS GEVEN - LOVE IS GIVING.We blijven allemaal behoeftige wezens, dus liefde nodig hebben en misschien expliciet vragen van een ander, is absoluut niet iets om je voor te schamen. Integendeel, liefde kunnen ontvangen door openheid, overgave en symbiose (versmelting door omhelzing, intimitieit of sex) geeft kracht en werkt helend. Ja waarlijk geliefd zijn – wederkerig – in steeds terugkerende woorden en gebaren: Ik hou van je, je bent goed, ik ben blij met je! - hebben we allemaal NODIG. Wederkerig GEVEN is vaak gemakkelijk in verliefdheid – maar een hele opgave door de jaren heen.


De levenskunst is om te groeien naar een afwisselend bestaan van (vooral) geven en ontvangen. Dat maakt jou en anderen gelukkig. Op de een of andere manier moeten we er wel voor zorgen dat ons liefdestankje van binnen, GEVULD BLIJFT om liefde te kunnen geven. Aan jezelf en de ander.


Liefde (kunnen) geven aan een ander geeft een goed gevoel. Het maakt je waarlijk MENS. Want zeker zijn er vele mensen in nood, ziek of in omstandigheden die terecht en echt, liefde NODIG HEBBEN, en daarbij in eigen ogen weinig of niets terug kunnen geven. (Maar een mens kan met woorden en ogen al heel veel liefde geven!) Waarlijk liefde geven doe je niet om een beloning of waardering of een terugbetaling ooit, ervoor terug te ontvangen. Maar als jij zo'n mens van liefde bent, moet je er toch voor waken dat je niet opbrandt. En daarvoor bronnen zoeken of al hebben om nieuwe liefde en energie uit te putten. Ik denk hierbij aan een relatie met een partner, de natuur, spiritualiteit, cultuur. Geen mens kan eigenlijk leven zonder verbinding. Zonder een bron die telkens weer nieuwe liefde, energie, bevestiging, troost of vreugde geeft.


Heb jij thuis, op school, in de kerk of waar ook, liefde LEREN GEVEN? Veel te weinig mensen in mijn ogen beseffen dat liefde een vaardigheid is, die aangeleerd moet/kan worden. Het vraagt om te beginnen bewustwording en naar je behoeftige ego en innerlijke ZELF (leren) kijken. Het vraagt vervolgens om - met kleine daden/stappen - OPEN te gaan en een ander iets GEVEN wat hem/haar goed doet of nodig heeft. Dat kan een vriendelijk woord zijn, een bord soep bij iemand brengen, een lied zingen om iemand te feliciteren of te troosten - alles wat een ander doet (op)leven.

14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven