Cursus Levenskunst van goed oud worden

Deze cursus is als geheel door iedere organisatie te boeken.

8 uur | Uren/prijs - overleg

Lukt het ons om met alles wat we hebben meegemaakt, onze laatste (derde) levensfase wijs, tevreden en liefdevol naar anderen te leven? En kunnen we op ons sterfbed dankbaar ons leven loslaten – of teruggeven aan de Schepper of de Stroom van het leven (hoe we dat ook zien)?

Op ieders levenspad komen vroeg of laat moeilijkheden, teleurstellingen en zijn er beperkingen door het ouder worden. We krijgen aandoeningen, ziekten en verliezen geliefden. Niet gemakkelijk om ondanks alle goede gezondheidszorg en voorzieningen positief te blijven. Ja het is een hele levenskunst om de laatste levensfase niet ongelukkig, wrokkig of teleurgesteld af te sluiten.

 

Van Ida Gerhard is het bekende gedicht ‘Genesis’. De eerste strofe luidt: Oud worden is het eindelijk vermogen ver af te zijn van plannen en getallen; een eindelijke verheldering van ogen voordat het donker van de nacht gaat vallen.

 

In deze cursus wil ik laten zien hoe dit ‘eindelijk vermogen’ psychologisch werkt. Hoe we dit spirituele vermogen tot op zekere hoogte (nog) kunnen leren en eigen maken. Een receptieve houding van vrijheid, levensmoed en -vreugde. ‘Delf mijn gezicht op maak mij mooi’ (Huub Oosterhuis).

 

Het is deze open levenshouding die ons intens doet leven en dankbaar doet sterven. ‘Ik heb een steen verlegd, in een rivier op aarde.’ (Lied van Bram Vermeulen – bekend door Paul de Leeuw). Er staat voor onze laatste levensfase nogal wat op het spel: persoonlijk geluk, nog een zinvolle bijdrage leveren aan onze samenleving, wereld en daarmee aan de toekomst van onze (klein)kinderen. En voor anderen een leuk oud(er) mens zijn.

4 colleges: 1. Een psychologisch overlevingsmodel

2. Voelen van ons lichaam – balans van denken en voelen

3. Van strijden naar aanvaarding en open gaan voor alles wat er is

4. Verschil maken: een steen verleggen op aarde – nodig zijn.